Monday, April 30, 2007

Prin gaura zidului...Sibiul!


Acum, cand litoralul romanesc si bulgaresc s-a umplut de tineri frumosi, dornici de o aventura de 3 zile, m-am fofilat si eu de la munca si am fugit, fara sa ma uit inapoi la cardul de mail-uri care veneau din partea altor oameni care muncesc de 1 Mai, spre munte. M-am dus in sus, pe harta, cat am vazut cu ochii, si am decis ca pentru trei zile sa fiu un simplu turist. Turistul Romaniei, oh, ce indeletnicire!

Imi doream de mult sa vizitez Sibiul, iar acum ca Hermannstadt este si Capitala Culturala Europeana in 2007, am decis ca nu mai pot astepta: trebuia sa vizitez acum Sibiul!


Primul lucru care mi-a atras atentia a fost faptul ca oamenii muncesc: muncesc acum, ca romanul, pe ultima suta de metri, ca sa puna la punct Sibiul. Muncesc si sambata, si duminica, si dimineata si seara, doar doar or face in cateva luni ce nu au apucat sa termine in ani de zile. Dar asta nu deranjeaza. Dimpotriva: ii da orasului o stare de efervescenta nemaintalnita.



Cea mai interesanta parte a Sibiului este, fara indoiala, centrul istoric. Cu harta Sibiului si aparatul foto in mana, am pornit pe jos prin Piata Huet, Piata Cibin, Piata Mica si Piata Mare a orasului. Cladiri impresionante, foarte colorate, porumbei si multe multe flori. Asta la prima vedere. Centrul istoric este mult diferit de Lipscani-ul nostru. Pare cu adevarat ingrijit, este plin de straini si de blitz-urile aparaturilor foto si emana europenitate. Serios!




Sunt atat de multe lucruri de spus despre Sibiu, incat nici nu stiu cu ce sa incep. Oamenii foarte caldurosi, taximetristi la fel de dusmanosi ca in Bucuresti, Bruckental-ul, destula ploaie, imprejurimile demne de tablouri peisagistice, casele colorate, serviciul ireprosabil in restaurante, respectul celor din jur. Adunate, dau mai multe pro decat contra, iar imaginea de ansamblu este una cat se poate de pozitiva. DA! Mi-a placut Sibiul si l-as mai vizita. As merge mai departe de centrul istoric, de turistii straini, as da o raita prin cartierele cu nume amuzante. Am vizitat satele din jur, Rasinari, Paltinis, Ocna Sibiului, Sura Mica, Sibiel, Orlat, Cristian. Dar inca mai vreau! Simt ca nu am epuizat cu adevarat oferta atractiva a acestui judet. Iar daca azi a fost Sibiul, maine cine mai stie? Am ajuns la 21 de ani si simt ca este momentul sa imi cunosc Romania. Ca doar una am...