Monday, April 30, 2007

Prin gaura zidului...Sibiul!


Acum, cand litoralul romanesc si bulgaresc s-a umplut de tineri frumosi, dornici de o aventura de 3 zile, m-am fofilat si eu de la munca si am fugit, fara sa ma uit inapoi la cardul de mail-uri care veneau din partea altor oameni care muncesc de 1 Mai, spre munte. M-am dus in sus, pe harta, cat am vazut cu ochii, si am decis ca pentru trei zile sa fiu un simplu turist. Turistul Romaniei, oh, ce indeletnicire!

Imi doream de mult sa vizitez Sibiul, iar acum ca Hermannstadt este si Capitala Culturala Europeana in 2007, am decis ca nu mai pot astepta: trebuia sa vizitez acum Sibiul!


Primul lucru care mi-a atras atentia a fost faptul ca oamenii muncesc: muncesc acum, ca romanul, pe ultima suta de metri, ca sa puna la punct Sibiul. Muncesc si sambata, si duminica, si dimineata si seara, doar doar or face in cateva luni ce nu au apucat sa termine in ani de zile. Dar asta nu deranjeaza. Dimpotriva: ii da orasului o stare de efervescenta nemaintalnita.



Cea mai interesanta parte a Sibiului este, fara indoiala, centrul istoric. Cu harta Sibiului si aparatul foto in mana, am pornit pe jos prin Piata Huet, Piata Cibin, Piata Mica si Piata Mare a orasului. Cladiri impresionante, foarte colorate, porumbei si multe multe flori. Asta la prima vedere. Centrul istoric este mult diferit de Lipscani-ul nostru. Pare cu adevarat ingrijit, este plin de straini si de blitz-urile aparaturilor foto si emana europenitate. Serios!




Sunt atat de multe lucruri de spus despre Sibiu, incat nici nu stiu cu ce sa incep. Oamenii foarte caldurosi, taximetristi la fel de dusmanosi ca in Bucuresti, Bruckental-ul, destula ploaie, imprejurimile demne de tablouri peisagistice, casele colorate, serviciul ireprosabil in restaurante, respectul celor din jur. Adunate, dau mai multe pro decat contra, iar imaginea de ansamblu este una cat se poate de pozitiva. DA! Mi-a placut Sibiul si l-as mai vizita. As merge mai departe de centrul istoric, de turistii straini, as da o raita prin cartierele cu nume amuzante. Am vizitat satele din jur, Rasinari, Paltinis, Ocna Sibiului, Sura Mica, Sibiel, Orlat, Cristian. Dar inca mai vreau! Simt ca nu am epuizat cu adevarat oferta atractiva a acestui judet. Iar daca azi a fost Sibiul, maine cine mai stie? Am ajuns la 21 de ani si simt ca este momentul sa imi cunosc Romania. Ca doar una am...

13 comments:

Anonymous said...

Mda, cum de nu ne-am intalnit? :)
Ma bucur sa mai gasesc fani Sibiu si, desi eu mi-am cam vizitat Romania, asta ramane orasul cel mai aproape de sufletul meu (in afara de Piatra Neamt si Vatra Dornei unde am copilarit evident).
Si m-as muta si eu acolo, eventual sa fac PR pentru magazinul de mobila al lui tati :))

Anonymous said...

stii cumva cine este baiatul superb cu ghiozdan marfa din poza cu podul scarilor?

Anonymous said...

Orasul este absolut fenomenal, mancarea este extraordinara, oamenii sunt ospitalieri, drumul pana acolo este foarte bun...in concluzie, hai in Bulgaria!:))

Anonymous said...

Mie cel mai mult in Sibiu imi place atmosfera. Oamenii sunt altfel, au mult mai mult bun simt...deh, ardeleni...e un alt ritm. Nu stiu inca daca l-as prefera.

Anonymous said...

Tie ce iti iese daca promovezi Sibiul?:P

Anonymous said...

in sfarist ceva si despre turismul din Romania ! Multumim, domnisoara , la asta am si eu chef sa comentez : da , si mie imi place mult Sibiul si mi-a placut inca dinainte de a fi renovat, adic acum vreo 5-6 ani cand am fost cu ai mei si am prins un festival ( nu mai tin minte ) dar a fost f relaxand si am gasit si atunci cu greu cazare ...in schimb am mancat ca porcii numai preparate cu sosuri dulci si tare bune :)
Am fost si ca turist si ca ghid iar impresia pe care mi-a lasat-o a fost aceeasi : "FFF Fain", ca sa ii citam p ardeleni :)
numai bine, bre si VIZIT ROMANIA !!

Anonymous said...

eu am fost acum cativa ani in judetul sibiu, mai exact in sibiel, in tabara, si am fost foarte placut impresionata de arhitectura saseasca! intr-adevar, sibiul este un oras frumos si ma bucur ca mai castigam si noi putin la capitolul turism, daca tot avem astfel de minunatii...

Supărgărl said...

De ceva vreme ma tot gandesc sa vad Sibiul, chiar dinainte de "marea incoronare". Inca nu am ajuns, dar o voi face cat de curand. Are parfum istoric, cred ca e o adevarata incursiune in trecut. Abia astept! Ma bucur ca si tu incurajezi turismul romanesc, pentru ca avem o tara cum multi si-ar dori.

Anonymous said...

Hihi, pai cd mergeam eu la Sibiu de cate 3 ori in fiecare an, nu te gandeai tu sa vizitezi Sibiul...plus ca erai si mica :)) ca doar ai 21 de ani tu.. :((
Mdap...Oricum, ma bucur, am auzit f multe persoane care au mers la Sibiu de 1 mai si sincer imi mare rau ca a trebuit sa fie declarat capitala culturala europeana ca sa mearga lumea sa il viziteze...

Anonymous said...

I miss Sibiu :( AND sighisoara!

PAPICHULLOOO said...

Sibiu, o adevarata capitala europeana.

Anonymous said...

sunt sibianca, si jur ca mi se face pielea gainii cand va citesc comentariile :) si noua ne place sa vedem forfota in oras, ne place sa ni se ceara indicatii pe strada, ne place sa vedem turistii. impartim oricand sibiul cu voi :)

Unknown said...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro